3.2.13

PLANIFICACIÓ LINGÜÍSTICA

d -->
PLANIFICACIÓ LINGÜÍSTICA EN ESTATS PLURILINGÜES


La major part d'estats europeus són plurilingües, és a dir hi conviuen diverses comunitats lingüístiques. El tractament polític que reben és divers. La política lingüística és el conjunt d'actuacions des del poder per determinar l'ús que ha de tenir una llengua. Hi ha diferents models:

  1. Reconeixement institucional d'una sola llengua. Són estat que tot i tenir més d'una llengua només en promocionen una, que és l'única que té reconeixement oficial. Les minories lingüístiques no tenen cap dret reconegut i pateixen en conseqüència un procés de minorització i de substitució lingüística, perquè són relegades a l'àmbit privat, amb la conseqüent pèrdua d'àmbits d'ús i de parlants. Exemples: França, Grècia i Turquia..
  1. Reconeixement institucional de diverses llengües amb igualtat jurídica. Hi ha dos models:
a) De territorialitat o federalisme lingüístic: cada zona té una llengua oficial. Exemples: Suïssa (reconeixement oficial de l'alemany, l'italià, el francès i el retoromànic) i Bèlgica( llengua francesa, llengua neerlandesa, regió bilingüe a Brussel.les i regió de llengua alemanya).

b) De personalitat o plurilingüisme institucional: L'estat reconeix la pluralitat lingüística i és l'individu qui tria la llengua, no el territori. Exemples : Finlàndia (finès i suec) . Irlanda(gaèlic i anglès), i Luxemburg (luxemburguès, francès i alemany).


3. Reconeixement institucional de diveses llengües amb desigualtat jurídica. En aquests models hi ha una llengua oficial dominant a tot l 'estat. Les altres llengües són cooficials en els territoris on es parlen. Exemple: Estat espanyol.

RESSENYES

TÍTOL:Tota la veritat dins meu AUTOR:Julie Berry LLOC D'EDICIÓ: Barcelona PÀGINES:290 EDITORIAL: Cruïlla Na Julie B...